ΣΟΦΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Σοφία για τα παιδιά επικεντρώνει τις δράσεις του στο δικαίωμα κάθε παιδιού να ονειρεύεται τη ζωή με αξιοπρέπεια, όχι μόνο ως δυνατότητα επιβίωσης σήμερα, αλλά με προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.

 

Tο Σοφία για τα Παιδιά, είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας. Στόχος μας, η παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε παιδιά που την έχουν ανάγκη στην Κύπρο και στην Κένυα με επίκεντρο το δικαίωμα τους στη μόρφωση και την αξιοπρέπεια. (https://sophia-foundation.com/)

Πιο συγκεκριμένα στην Κένυα έχουμε καταφέρει τα εξής:

Αναλάβαμε πλήρως την λειτουργία του Ορφανοτροφείου Μακάριος στην Κένυα με 200 παιδιά όλων των ηλικιών. Κτίσαμε καινούργια κτήρια και στέλνουμε όλα τα παιδιά σχολείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Είμαστε περήφανοι που παιδιά μας έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο και τώρα έχουν όλα εργοδοτηθεί ή έχουν δημιουργήσει δουλειές δικές τους.

Στηρίζουμε 8 σχολεία στην Κένυα και περίπου 4,500 χιλιάδες παιδιά παρέχοντας τους πρόγευμα, γεύμα, και ιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα η υγειά τους και οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις να έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Βγάζουμε παιδιά από τις φυλακές ανηλίκων στην Κένυα όπου κάτω από την κηδεμονία του Σοφία μπορούν τώρα να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και να μορφωθούν.

Στηρίζουμε κοινότητες στην έρημο Τουρκάνα όπου έχουμε κτίσει ένα μηχανοκίνητο πηγάδι με καθαρό νερό και παρέχουμε τρόφιμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της κλιματικής και του COVID-19.

Στην Κύπρο, το πρόγραμμα μας «Μαγειρεύω και Προσφέρω» προσφέρει μεσημεριανό φαγητό για 8 συνεχή χρονιά στα παιδιά της Κύπρου για να συνεχίσουν να μορφώνονται με αξιοπρέπεια και χαρά. Θεσπίσαμε το πρόγραμμα αυτό το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και έτσι δημιουργήσαμε και εξοπλίσαμε πλήρως κουζίνες σε 16 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και κάποια νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο. Επιπρόσθετα προσλάβαμε μία άνεργη μητέρα ως μαγείρισσα για να μαγειρεύει καθημερινά φρέσκο μεσημεριανό φαγητό με τρόφιμα που παρέχει ο οργανισμός μας και έτσι τα παιδιά τρώνε στο σχολείο όλα μαζί, χωρίς διακρίσεις, χωρίς στοχοποιήσεις. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεράστιο όφελος προς το σχολείο και την κοινότητα, αφού η κουζίνα στο σχολείο είναι ένα έργο υποδομής το οποίο χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς όπως το να φτιάχνουν γλυκά για τα παιδιά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η κουζίνα χρησιμοποιείται σε ώρες έκτακτης ανάγκης για την παροχή φαγητού σε άπορους ή ηλικιωμένους πολίτες της κοινότητας.